Hyppääjän polvi
Tunnetko kipua polven etuosassa? Kipua ilmenee polvilumpiojännettä kuormittaessa, kuten hyppiessä tai salilla kyykätessä. Taustalla saattaa olla polven etuosan kipu, josta käytetään nimitystä hyppääjän polvi. Virallisempi termi tälle vaivalle on patellajänteen tendinopatia. Tendinopatiat ovat jänneperäisiä kiputiloja. Tästä linkistä pääset lukemaan aiemman blogitekstini, jossa kerron tendinopatioihin liittyvistä yleisistä riskitekijöistä.
Sisältö
Mikä on hyppääjän polvi?
Kyseessä on etureiden lihaksiin kiinnittyvän patellajänteen ongelma. Taustalla on useasti etureiden lihasten sekä patellajänteen lihasjännekompleksin ylirasitusta esim. hyppimisen seurauksena. Hyppääjän polvesta kärsivillä polvilumpion alaosa on usein kosketusarka.
Miten hyppääjän polvi oireilee?
Hyppääjän polvesta kärsivän on useasti helppo paikantaa kipu pienelle alueelle polvilumpion alaosaan. Kipu ilmenee sellaisissa aktiviteeteissa, joissa ko. jännettä kuormitetaan. Kansankielinen nimi hyppääjän polvi on varsin osuva, sillä usein kipua tulee hyppiessä.
Hyppääjän polveen saattaa liittyä ns. warm up – efekti, jossa kipua ilmenee esim. harjoittelua aloittaessa, jonka jälkeen se helpottaa. Loppua kohden tai harjoittelun jälkeen kipu sitten taas palaa. Warm up – efekti saattaakin johtaa hyppääjän polvesta kärsivää hieman harhaan, koska harjoittelu saattaa onnistua, mutta seuraavana päivänä polvi voikin olla sitten normaalia kipeämpi.
Hyppääjän polven kanssa saattaakin alkuun pärjätä ihan hyvin. Pikkuhiljaa kipujen lisääntyessä ja tilanteen kroonistuessa harjoittelu ei sitten välttämättä enää onnistukaan, ja haittaa alkaa olla jo arjessakin. Pitkittyneessä tilassa saattaa olla myös leposärkyä.
Kuinka yleinen hyppääjän polvi on?
Hyppääjän polvi on urheilijoiden keskuudessa yleinen vaiva. Joidenkin arvioiden mukaan viidesosa eliittitason urheilijoista kärsii jossain vaiheessa uraansa hyppääjän polvesta. Yleisempää se on lajeissa, joissa kohdistuu paljon kuormitusta patellajänteeseen, kuten esim. lentopallossa ja koripallossa. Lentopallossa on arvioitu, että jopa 45 % eliittitason pelaajista kokee jossain vaiheessa uraansa tällaista kipua. Harrastetason pelaajien keskuudessa luku on pienempi.
Polven etuosan kipu on varsinkin pitkittyessään vihuliainen vaiva. On arvioitu, että kolmannes siitä kärsivistä urheilijoista ei pysty palaamaan takaisin lajin pariin 6 kuukauden sisällä. Hyppääjän polvesta kärsivät myös ei-urheilevat ihmiset ja suurella osalla näyttäisi olevan hankaluuksia osallistua kipujen takia fyysisesti vaativaan työhön.
Mikä altistaa hyppääjän polvelle?
Hyppääjän polveen liittyviä riskitekijöitä ovat mm. vatsan ympärysmitta sekä korkea painoindeksi – toki on hyvä muistaa, että BMI (body mass index – painoindeksi) ei itsessään ole absoluuttinen totuus, sillä se ei huomioi sitä, koostuuko paino lihaksesta vai rasvakudoksesta. Tendinopatioissa ylipainon ajatellaan olevan riskitekijänä lähinnä sen ylläpitämän matala-asteisen tulehduksen takia.
Hyppääjän polvesta kärsivillä on todettu myös etureiden lihasten alentunutta voimantuottoa sekä haasteita venyvyyden kanssa niin etu- kuin takareiden lihaksissa. Emme voi kuitenkaan olla varmoja siitä, ovatko em. asiat seurausta hyppääjän polvesta vai sen syy.
Kaikki polven etuosan kipu ei ole jännekipua
Vaikka hyppääjän polvi on yleinen polven etuosan kivun aiheuttaja, voi syitä olla luonnollisesti muitakin. Hyppääjän polvi on kuitenkin suhteellisen helposti erotettavissa muista mahdollisista polven etuosan kivun aiheuttajista, kuten polvilumpionivelen aiheuttamasta kivusta.
Hyppääjän polven toteaminen
Hyppääjän polven toteaminen on useimmiten suhteellisen helppoa osaavan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta. Sen selvittämiseksi ei normaalisti tarvita kuvantamista, vaan asianmukaisella haastattelulla ja erinäisillä vastaanotolla tehtävillä testeillä päästään oikeaan lopputulemaan.
Hoito
Kuormituksen hallinta
Polven etuosan kivun hoidossa isossa roolissa on kuormituksen hallinta. Usein kuormituksen ja palautumisen suhdetta pohditaan ja saatetaan joutua ottamaan pientä takapakkia oireita aiheuttavista aktiviteeteista tai ainakin muokkaamaan niitä.
Yksilöllistä ja oireenmukaista
Hoito on yksilötasolla löydöksiin perustuvaa ja oireenmukaista. Lähdetään siis työstämään niitä asioita, joita haastattelun ja tutkimisen perusteella löydetään ja koetaan tilanteen kannalta olennaisiksi. Tästä linkistä pääset lukemaan vielä tarkemmin patellajänteen tendinopatiasta ja sen hoidosta. Kyseistä mainiota paperia on käytetty osittain lähteenä tämän blogikirjoituksen tekemiseen.
Harjoitusterapia
Hyppääjän polven suhteen hoitolinjauksen on syytä olla aktiivinen. Sen kulmakivenä toimii nousujohteinen harjoitusterapia, jonka tarkoituksena on parantaa polven kapasiteettia kestää rasitusta. One size fits all – tyyppinen lähestyminen ei toimi tässäkään, vaan tilannetta lähestytään yksilön näkökulmasta.
Manuaaliterapiasta apua?
Omassa työssäni osteopaattina kohtaan tämänkaltaisia vaivoja paljon. Vaikka tutkimusnäyttö aiheesta on vähäistä, niin kokemus kertoo, että erilaisilla käsin tehtävillä tekniikoilla saadaan usein positiivisia vaikutuksia kivun suhteen.
Yhteenveto
Hyppääjän polvi on suhteellisen yleinen vaiva, josta kärsivät niin urheilevat kuin vähemmänkin liikkuvat ihmiset. Kipu paikantuu useimmiten pienelle alueella polvilumpion alaosaan tai siitä hieman alaspäin. Kipua aiheuttavat erilaiset aktiviteetit, joissa polvilumpiojänne joutuu kovasti töihin, kuten hypyt ja loikat.
Hyppääjän polvi on yleensä todettavissa osaavan tekijän toimesta helposti, eikä siihen vaadita kuvantamistutkimuksia.
Hoito on yksilöllistä ja oireidenmukaista niin, että sen kulmakivenä toimii nousujohteinen harjoitusterapia. Osteopaatin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamasta manuaalisesta terapiasta voi saada hyötyä kivunlievitykseen. Jos kärsit polvikivusta etkä tiedä miten toimia, ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä matka kohti kivutonta huomista. Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti.