Tenniskyynärpään hoito

Takaisin blogeihin

huhtikuu 2024

6 minuuttia

Tenniskyynärpää on monelle tuttu vaiva, jossa kipu paikantuu kyynärpään ulomman sivunastan alueelle. Kyseessä voi olla todella inhottava ja toimintakykyä rajoittava kiputila, joka on onneksi hyvin hoidettavissa. Ennen kuin otetaan tapetille tenniskyynärpään hoito, käydään läpi minkälainen vaiva on kyseessä ja mitä sen taustalla on.

Mikä on tenniskyynärpää?

Ensimmäinen kuvaus vaivasta löytyy 1800-luvun loppupuolelta, jolloin kirjallisuudessa siitä käytettiin nimitystä ”kirjurin kramppi”. Myöhemmin nimi muuttui ”pesijättären kyynärpääksi”, kunnes vuonna 1882 nimi vakiintui tenniskyynärpääksi.

Kyseessä on kyynärpään ulkoreunan alueella tuntuva kiputila, joka liittyy alueen lihasten, ennen kaikkea ranteen lyhyen värttinäluun puoleisen ojentajalihaksen jänteen ylirasitukseen. Lääketieteen piirissä siitä on pitkään käytetty nimeä lateraalinen epikondyliitti. Kyseinen termi on kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä nykykäsityksen mukaan kyseessä ei ole tulehduksellinen sairaus ja iitti viittaa tulehdukseen.

Tenniskyynärpää – mistä on kyse?

Syyt tenniskyynärpään taustalla ovat epäselviä, mutta siitä kärsivillä on huomattu rakenteellisia muutoksia kyynärpään sivulle kiinnittyvien lihasten jänteissä. Ajatellaan, että tenniskyynärpään taustalla olisi alueen lihasten ylirasitus, jonka takana olisivat toistuvat ranteen liikkeet. Kyseessä on jänteen kiputila eli tendinopatia, josta pääset lukemaan lisää tästä aiemmin kirjoittamastani blogipostauksesta.

Nainen istuu ja osteopaatti Patrick Nyström tutkii hänen tenniskyynärpäätä

Miten oireilee?

Kipu tenniskyynärpäässä provosoituu kättä käyttäessä. Varsinkin ranteen ja kyynärpään alueen kuormittavat liikkeet aiheuttavat kipua. Myös lepokipua voi esiintyä kroonistuneissa tapauksissa. Kivun lisäksi toimintakyky rajoittuu ja pahimmillaan jopa kahvikupin kannattelu voi olla haastavaa.

Kipu paikantuu usein pistävänä pienelle alueelle. Kyynärpään ulkoreuna on myös poikkeuksetta painoarka. Vaikka pahimmillaan tenniskyynärpää voikin haitata arkielämää paljon, niin kyseessä ei ole kuitenkaan mitenkään vakava tila, eikä se altista esim. nivelrikolle.

Kuinka yleinen?

On arvioitu, että tenniskyynärpäätä esiintyy noin 1-3 % ihmisistä. Sen esiintyvyys on kuitenkin suurempaa niiden keskuudessa, jotka kuormittavat kättään toistoliikkeillä, kuten manuaalista työtä tekevillä tai tiettyjen lajien urheilijoilla. Tennispelaajien keskuudessa esiintyvyyden on arvioitu olevan jopa 14 %.

Kuka kärsii?

Tenniskyynärpäätä esiintyy niin miesten kuin naisten keskuudessa. Yleisintä se on 45-54 ikävuoden välillä, yli 60-vuotiaiden keskuudessa sen ollessa harvinaista. Tenniskyynärpää näyttää olevan yleisempää niiden keskuudessa, jotka tekevät työtä, jossa kyynärpään alueelle kohdistuu toistuvaa mekaanista kuormitusta.

Tenniskyynärpään toteaminen

Tenniskyynärpään toteamiseen ei useinkaan tarvita kuvantamista, vaikkakin joissain tapauksissa voidaan näin poissulkea muita mahdollisia kivun aiheuttajia. Huolellisen haastattelun ja erinäisten testien avulla pystytään usein selvittämään kivun aiheuttaja.

Kaikki kyynärpääkipu ei ole tenniskyynärpään aiheuttamaa

On hyvä muistaa, että vaikka tenniskyynärpää on yleisin kyynärpään alueen kivun aiheuttaja, ei se suinkaan ole ainoa. Muita kivun lähteitä ovat mm. nivelrikko, rustosairaudet sekä ääreishermoston toimintaan liittyvät häiriöt.

Tenniskyynärpään hoito

Tenniskyynärpään hoito on ollut, ja on edelleen hyvin kirjavaa. Suuresta osasta käytettäviä hoitomenetelmiä puuttuu taustalta vakuuttava tieteellinen näyttö ja tenniskyynärpään hoito tuntuu olevan usein enemmänkin omaan kokemukseen pohjautuvaa.

Tenniskyynärpään hoito meneillään. Nainen makaa hoitopöydällä ja Patrick Nyström hoitaa hänen tenniskyynärpäätä

Tenniskyynärpään hoito – luonnollinen kulku

Tenniskyynärpäästä kärsivälle lohtua tuovat tilastot – noin 50 % paranee itsestään 3 kuukauden sisällä, kun taas vuoden päästä noin 80 % on oireettomia. Tämä siis ilman mitään sen kummempaa hoitoa.

Tenniskyynärpään hoito – arjen muokkaaminen

Ylirasituksen vähentäminen ja arjen muokkaaminen ovat isossa osassa hoitoa. Tällä tarkoitetaan kipua aiheuttavien tekijöiden kartoittamista ja niiden modifiointia. Tämä saattaa tarkoittaa esim. työskentelyasentojen ja – tapojen tarkastelua tai jonkun tietyn kivuliaan liikkeen hetkellistä välttämistä, kunnes tilanne hieman rauhoittuu.

Tenniskyynärpään hoito – terapeuttinen harjoittelu

Näyttö fysioterapian toimivuudesta tenniskyynärpään hoidossa ei ole kauhean vaikuttavaa – esim. paineaaltohoito ESWT:stä, ultraäänestä tai käsituista ei näyttäisi olevan juurikaan hyötyä. Fyysisestä harjoittelusta sen sijaan on todettu olevan jonkin verran hyötyä. Terapeuttinen harjoittelu on todettu hyväksi hoitokeinoksi tendinopatioissa. Tenniskyynärpään tapauksessa yksinkertaistettuna pyritään vahvistamaan kyynärvarren lihaksia sekä ylipäätään koko yläraajaa tapauskohtaisesti.

Tenniskyynärpään hoito – manuaalinen terapia

Kivun hoidossa tenniskyynärpään yhteydessä manuaalisella terapialla, eli esim. osteopaatin suorittamalla kyynärpään mobilisaatiolla, on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia. Myös oma kokemus puoltaa tätä. Vaikka manuaalisen terapian ei pitäisikään olla ainoa hoitokeino tenniskyynärpäässä, niin se voi tarjota apua kivun lievityksessä.

Tenniskyynärpään hoito – kortisonipistokset

Tyypillisesti tenniskyynärpään hoitoon on käytetty kortisonipistoksia. Näyttö ei kuitenkaan puolla tätä. Vaikka lyhyellä aikavälillä pistoksesta voi olla hyötyä, niin vuoden seurannassa tilanne on huonompi kuin niillä, jotka eivät ole kortisonia saaneet.

Kortisonia saaneilla on myös suuri uusiutumisprosentti ja lisäksi se saattaa edesauttaa leikkaukseen päätymistä. Kortisonin käyttöä ei siis suositella tenniskyynärpään hoidossa. Muistakaan tarjolla olevista pistoshoidoista ei näyttäisi olevan hyötyä tenniskyynärpään suhteen.

Tenniskyynärpään hoito – kirurgia

Leikkaushoitoon päädytään varsin harvoin, sillä ylivoimaisesti suurin osa tulee kuntoon konservatiivisella kuntoutuksella. Ennen vuoden täyttymistä oireiden alkamisesta ei leikkaushoitoa edes mietitä.

Yhteenveto

Tenniskyynärpää on yleinen ja inhottava vaiva. Siitä kärsivät niin miehet kuin naiset ja yleisintä se on keski-ikäisten keskuudessa. Eniten siitä kärsivät ne, jotka tekevät käsillään paljon kuormittavia toistoliikkeitä.

Tenniskyynärpään hoito on järkevää rakentaa kuormanhallinnan sekä harjoitusterapian ympärille yksilön tilanne ja tarpeet huomioiden. Aika itsessään on erittäin hyvää terapiaa. Manuaalisesta terapiasta voi olla hyötyä kivun lievityksessä.

Jos tuntuu ettet pärjää tilanteen kanssa, niin ota yhteyttä ja tarkastetaan kyynärpääsi kunto. Osteopaattina teen paljon töitä myös tenniskyynärpäiden kanssa ja haastavatkin tilanteet on mahdollista saada hallintaan oikeanlaisella tilanteen kartoituksella. Älä anna kivun estää tekemästä sinulle merkityksellisiä asioita. Kiitos kun luit tämän blogitekstin!

Jos haluat vielä syventää ymmärrystäsi tenniskyynärpäästä, niin suosittelen lukemaan tämän erinomaisen artikkelin, jota olen käyttänyt osittain tämänkin tekstin lähteenä.

Nainen istuu. Osteopaatti Patrick Nyström keskustelee hänen kanssaan tenniskyynärpäästä